Samen met andere veldwerkers verzamelden we tijdens 2018-2019 in vier Europese steden levensverhalen van vluchtelingen. Ik ging aan de slag als veldwerker in Antwerpen. De veldwerkers, met zelf een migratieachtergrond, verzamelden verhalen van mensen op de vlucht die hun thuis probeerden te maken in Antwerpen.
In Antwerpen zette het Red Star Line Museum zich in voor de creatie van culturele producties op basis van deze verhalen. Het doel van het project was om de participatie van de vluchtelingen in het culturele leven en in de maatschappij te bevorderen en hen op deze manier deel te laten uitmaken van het Europese culturele erfgoed. Naast Antwerpen werden er ook verhalen verzameld in Parijs, Bochum en Turijn.
Tijdloze verhalen van recente vluchtelingen uit o.a. De Hoorn van Afrika, Irak, Palestina, Syrië, Afghanistan en Oekraïne werden door de veldwerkers in Antwerpen vastgelegd. De interviews maken nu deel uit van de Antwerpse stadsarchieven en vormden de basis voor vier inspirerende thema-avonden en de expo “Veldwerk“.
- De vier avonden stonden telkens in het thema van betekenisvolle periodes die de geïnterviewden ervaren hebben: het leven in hun thuisland, hun vlucht naar elders, het moment van aankomst in België en het integratieproces in Antwerpen, België.
- We nodigden vier artiesten uit die een artistieke interpretatie van hun vluchtverhaal, gaande van life performances tot een video installatie, kwamen brengen voor een select publiek.
Oracle of Amsterdam Conference
Het project werd afgesloten met the Oracle of Amsterdam Conference, waar alle veldwerkers uit de Europese steden samenkwamen. De resultaten van het veldwerk werden voorgesteld en er werden brainstorm sessies gehouden rond toekomstige scenario’s voor culturele participatie van vluchtelingen in Europese steden.
De expo Veldwerk liep van 7 november 2019 tot 3 augustus 2020 in het Red Star Line Museum.